Regler Matchmästaren 2021

Matchspelet avgörs under sommaren med fyra (eller minst tre) spelare i varje grupp där alla möter alla, vilket medför att alla får spela tre (eller minst två) matcher. Segrarna i respektive grupp (samt ev några tvåor) gör sedan upp i ett slutspel. Slutspelet avgörs förstås i cupformat där segraren går vidare, förloraren har spelat klart. Fullständiga regler finns att läsa här på hemsidan.

Matchspel är den ursprungliga formen för golfspel och av många ansedd som den roligaste. Välkommen att anmäla dig till årets upplaga senast 23 maj för att vara med och kämpa om det fina vandringspriset! Anmälan görs till match@johannesberg.se, vänligen ange golf-id, e-postadress och mobiltelefonnummer.

18 håls singel matchspel med reducerat handicap till ¾ av exakt handicap på speldagen.

  • Tävlingen är öppen för medlemmar i Johannesberg GK.
  • Lottning i grupper, antal grupper och spelare i varje grupp framgår i tabellen nedan.
  • En klass, högst 64 deltagare.
  • Alla deltagare uppmanas att ta kontakt med varandra för att hitta ett speltillfälle men spelaren med lägst handicap vid anmälningstillfället är ytterst ansvarig för detta. Kan inte spelarna komma överens om lämplig tidpunkt fastställer tävlingsledningen speldag och starttid.
  • Spelare som då infinner sig ensam på första tee beredd att spela vinner på walk over, infinner sig ingen av spelarna så bedöms matchen vara oavgjord vilket i gruppspel ger 1 poäng och i slutspel medför diskvalifikation för båda spelarna.
  • Är inte matchen avgjord efter 18 hål så blir matchen delad i gruppspelet, men i slutspelet så spelas ”sudden death” från hål 1, följt av hål 2, hål 17 och hål 18 och vidare i den ordning tills vinnare har korats.
  • Spelaren som vunnit matchen mailar tävlingsledningen på match@johannesberg.se och noterar resultatet på anslagstavlan i klubbhuset om möjligt.
  • Samtliga matcher måste spelas inom den period som anges på spelschemat, gruppspelet måste vara färdigspelat senast 9 augusti.
  • I gruppspelet ger en seger två poäng och en oavgjord match ger en poäng. Om två eller flera spelare i gruppspelet hamnar på samma poäng så avgörs avancemang via lottning, vilket efter omfattande debatt ansetts vara det mest rättvisa.

Exempel på hur du räknar reducerat handicap till ¾
Spelare A har exakt handicap 11,1 som reducerat till ¾ blir handicap 8,32, vilket enligt slopetabellen ger spelare A 9 slag.

Spelare B har exakt handicap 7,3 som reducerat till ¾ blir handicap 5,47, vilket enligt slopetabellen ger spelare B 6 slag.

Skillnaden mellan de 9 slag som spelare A erhåller och de 6 slag som spelare B erhåller är 3 slag.

Spelare A har alltså slag på de 3 svåraste hålen (de med index 1 till 3)