Verksamhetsberättelse Johannesberg Golfklubb 2019

Styrelsemöten

Styrelsen har under året genomfört tio protokollförda sammanträden, samt två kortare i anslutning till höst- och vårmöten.

Vår- och höstmöten

Vårmötet hölls den 30 mars med 35 röstberättigade deltagare. Bolaget genom Mats och Siv med personal presenterade sig och sina planer.

Höstmötet hölls den 30 november med 48 röstberättigade deltagare. Vid vårmötet deltog Mikael Kohlberg från bolaget och vid höstmötet presenterades Helen Schönbäck som ny verksamhetschef. Mats Petterson berättade om bolagets åtgärder, planer, resultat och besvarade frågor. Prisutdelning hölls för årets vinnare i de olika KM klasserna.

Medlemsutvecklingen/ekonomin

Antalet medlemmar har gått från 390 till 288 2019.

Klubben redovisar ett överskott på 21 279 SEK.

Klubbens kommittéer

Klubben har flera aktiva kommittéer, tävlings-, junior-, dam- och seniorkommitté.

Vårstarten

18 hålsbanan öppnade med en första tävling torsdagen 18 april för städande medlemmar. Första öppna tävlingen spelades lördagen den 27 april, ”Testa Swingen”

Juniorerna

Träningar under vår eminenta pro Yngve Nilssson har bedrivits på onsdagar och lördagar. Vi hade ca 18 träningar och 8 speltillfällen. Det var 8 juniorer och ca 7 knattar, så 15 st.

Vi hade 3 läger, Frösåker i maj, Johannesberg i juni, och Bråviken i oktober.

Klubbens juniorer har deltagit i juniortävlingen Rajder Kopp under 2019. Som är en lagtävling med 4 spelare per lag och 4 deltävlingar. Och tack vare den övertygande vinsten på hemmaplan blev också Johannesberg GK totalsegrare.

Förutom Rajder Kopp, spelade vi Teen Cup, och Joel Jepson spelade det som i år kallas för Teen Tour First. Vidare deltog juniorerna i några av våra scrambletävlingar på Johannesberg.

Övrigt att nämna är att vi blev sponsrade, för andra (!) året i rad av Tim Sivhonen som vi är väldigt tacksamma för.

Även ett stort tack till alla hjälpsamma och engagerade föräldrar!

Damkommitén

För att få igång dam-verksamheten i Johannesbergs GK, så anordnade vi en Dam-träff under våren 2019, vilket var mycket uppskattat. Till den träffen kom ett 20-tal damer vilket var positivt och det inkom önskemål och feedback, vilket var mycket bra. Under träffen startade vi även upp en Damkommitté, bestående av Agneta Kungsman, Ingela Höök, Helene Küller samt Susanne Hilding. Vi anordnade 2 olika paket med dam-träningar med Yngve, vilket var mycket uppskattat av damerna i klubben. Vi provade också ha måndags-kvällsgolf, och några var intresserade och kom, men vädret var inte det bästa, så intresset dalade.

Vi startade också upp ett till seriespels-lag i D50, som var framgångsrikt och slutade på 4:e plats i gruppen. Flera enkäter gick ut under 2019, för att fortsatt kunna ta vara på damernas önskemål och en fortsatt ökad verksamhet för damerna inför 2020. Damkommittén har haft 5 möten under 2019, och har även fått tillskott i kommittén genom att Helen Schönbäck har anslutit sig under hösten. 

Ladies Only

För andra året på raken anordnades damtävlingen Ladies Only. Spelets form var lagtävling, bästboll plus singel. Det var 15 deltagare d v s 8 lag och det delades ut pris till de tre bästa lagen. Det korades också en totalvinnare i singeltävlingen. 

Vinnare blev lag Monica Johansson/ Annette Forsberg från Jo-h GK och Arninge gk

Enskild totalvinnare med 70 slag blev Monica Johansson  från Jo-h GK.

Johannesberg Open 2019

Svenska golfförbundet genomförde även 2019 en dam-proffstävling på anläggningen. Tävlingen som varade över tre dagar, 15 till 17 augusti denna gång. Inklusive den populära PRO-AM tävlingen14/8 lockade rekordmånga duktiga tjejproffs plus deltagande även från eliten av våra svenska juniortjejer. Vinnaren i Johannesberg Open 2019 blev Louisa Carlbom (amatör), Gräppås Golfklubb. Bästa Proffs blev Josefin Nyqvist, AIK Golfklubb. Ett 20 tal medlemmar jobbade under tävlingsdagarna med allt från att sätta upp reklamskyltar till att registrera scorer ute på banan för live rapporteringen. Utan alla dessa fantastiska volontärer vore det omöjligt att genomföra tävlingen och få den fina responsen som kom från deltagarna.  Även 2020 kommer en damproffstävling att spelas hos oss i augusti.

Seniorerna

Seniorernas ”Torsdagsgolf” lockar allt fler spelare, vi har haft totalt 55 spelare på 20 omgångar med 1 inställd under säsongen. Seniorgolfen startade med en fyrbollstävling som ”Kick-off” den 25/4. Sedan följde 20 tävlingar, där de fem bästa resultaten räknades. Tävlingen har spelats med en A- och en B klass. Totalsegrare i A klassen blev Hans-Erik Norlin och i B klassen lyckades Mats Ström och 2a Ulf Broander med samma antal slag.
Senioravslutning hölls den 26/9 med en Fyrboll/bästboll. Sedvanlig avslutningsmiddag med Wallenbergare och prisutdelningar med presentkort och diverse charkuterivaror från Almunge kött.

Onsdagsgolfen

2019 års upplaga av Onsdags Golfen. En veckotävling där alla medlemmar kan och borde delta. Segrare blev Mathias Tenggren med 430 poäng. På andra plats kom Göran Sundlöf med 380 poäng, och på tredje plats kom Daniel Åberg med 330 poäng.
Då deltagandet föll något under 2019 kommer tävlingen förändras till 2020. Nytt blir bla 2 herrklasser och en damklass. 5 bästa resultaten räknas i totalen och veckovinnare får pris.
För att underlätta administrationen av resultat så anmäler spelarna i förväg sitt deltagande via golf.se/min golf.

Golfens dag 25 maj

Klubben anordnade även i år ”golfens dag” med en rad olika aktiviteter på klubben.

Seriespel 2019

Klubben har under året deltagit med flera lag i seriespel inom Upplandsdistriktet

(H 40, H 50 2 lag, D 60, H 60 2 lag, H 70 2 lag och H 75 och H80). Överlag får säsongens resultat i seriespelet ses som en framgång för klubben med hänsyn taget till det antal medlemmar klubben förfogar över. H-60 lag 1 och H-70 lag 3 spelar i division 2. H-50 Lag 1 spelade i div 1, H-50 lag 2 spelar i div 3. För övriga lag så är det resultat med blandad framgång i seriesystemet då vi ofta mött ett övermäktigt motstånd men alla har spelat efter bästa förmåga.

Klubben har även deltagit med ett lag i ”SM för klubblag” i division 2.

KM och KM Åldersklasser

Klubbmästare blev Niklas Andersson över tre rundor från vit tee. Med resultatet 82 slag rond 1, 77 slag rond 2, 80 slag rond 3, vilket ger totalt 239 slag över 54 hål. Tvåa blev Per Eriksson 245 slag och trea Kevin Greenock 249 slag.

I åldersklasserna segrade: H 40 Pontus Claesson, H 50 Patrik Juhlin, och i H 70 Bertram Schmiterlöw . Vi hade ingen H60 eller damklass tyvärr.

Matchmästare 2019

Matchmästare blev Per Börgesson efter en jämn final där det krävdes 2 extra hål innan Niklas Boström besegrades.

Slagtävlingar

Vårslaget, Sommarslaget, Semesterslaget och Höstslaget. Tävlingarna hade A, B och C klass, där de tre bästa resultaten räknades. Det var totalt 234 spelare som deltog, många från andra klubbar, vilket var mycket positivt.

Vinnare i Slaget touren blev i A-klassen Mathias Tenggren. B-klassen, Hans Arinell, Johannesberg och i C-klassen Ingela Höök Johannesberg.

Johannesberg GK/styrelsen 2020

Niklas Boström                       Leif Höök                                  Susanne Hilding                                                                             

Saeed Hooshidar                   Harry Nilsson                          Ingela Höök  

Yvonne Nordahl                    Per Börgesson